Förstasidan arrow Vad är Scrabble? arrow Vinnartips
 
Avdelningar
 Förstasidan
 Om Scrabbleförbundet
 Vad är Scrabble?
 Regler
 Utrustning
 Ordlistor
 Träningsredskap
 Alternativa spelformer
 Kuriosa
 Vinnartips
 Scrabble i världen
 Nyhetsarkiv
 Rating & resultat
 Scrabble-SM
 Turneringar
 Spela via datorn
 Spela på din ort
 Svenska Scrabblelänkar
 English Scrabble
 Fotoalbum
 Kontakta oss
 Forum
 Logga in
 Webbadmin

Vinnartips   Skriv ut 

Några vinnartips för hemmaspelaren - och för dig som vill börja tävla:

  • Försök att lägga vågräta ord på ett sätt så att det samtidigt bildas flera ord lodrätt. För att bli bra på detta är det bra att lära sig de tvåbokstavsord som finns. UJ, UH, JE, CD och EX är några av de tvåbokstavsord som man kanske inte vet existerar eller är godkända.
  • Håll hårt i de två blanka brickorna (jokrarna). De gör det lättare att bli av med besvärliga bokstäver i slutet och att lägga ut alla brickor i ett enda drag, vilket ger 50 bonuspoäng.
  • Om du sitter med i princip bara konsonanter eller vokaler, har svårt att bli av med dem och får väldigt låga poäng, var inte rädd för att byta brickor. Det lönar sig ofta.
  • Z är spelets besvärligaste bokstav. Sitt inte och vänta på att få höga poäng med Z, utan gör dig av med bokstaven när du har chansen. FEZ, ZEN, ZON, MEZE och NERTZ (ett djur) är några användbara ord med Z. Det lönar sig också att lära sig en del korta ord med C och X.
  • Försök att utnyttja bonusrutorna så bra som möjligt, och undvik att öppna upp rutorna med tre gånger ordpoäng för motståndaren om du själv inte samtidigt får många poäng.
  • Försök att hålla ett balanserat brickställ, med en bra blandning på vokaler och konsonanter. Det ger dig fler möjligheter.
  • Ge inte upp! Det går att vända även väldigt stora underlägen - liksom det går att tappa en stor ledning om man inte passar sig.

 

 

Senast uppdaterat ( 2017-09-15 )

© Svenska Scrabbleförbundet