Scrabble-SM resultat och historik

2022

SM 2022 arrangerades 18-20 november i Göteborg med 37 deltagare. Emma Ekman blev svensk mästare. Resultatlista finns
här.

2021

SM 2021 arrangerades 29-31 oktober i Stockholm med 35 deltagare. Jonathan Ljungberg blev svensk mästare för andra gången. Resultatlista finns
här.

2020

Det genomfördes inget SM 2020 på grund av pandemin.

2019

SM 2019 spelades i Solna med 43 deltagare. Johan Rönnblom blev svensk mästare för andra gången. Resultatlista finns
här.

2018

SM 2018 spelades i Göteborg med 45 deltagare. Jonathan Ljungberg blev svensk mästare för första gången. Resultatlista finns här.

Historik

Tidigare svenska mästerskap

Tävlings- och turneringsverksamheten i svenskt Scrabble tog sin början 1994 i en ganska blygsam skala. Sakta växte dock intresset och antalet deltagare och 1999 beslutade det två år tidigare grundade Scrabbleförbundet att man skulle börja arrangera svenska mästerskap. Sedan dess har SM arrangerats varje år och sedan 2007 på hösten, nästan alltid på allhelgonahelgen. Nedan hittar du en historik med rapporter från varje SM. De senaste rapporterna är kortfattade, men vi hoppas att kunna utöka dem framöver. Klicka på respektive rubrik för fullständig information med resultatlista, deltagare, spelade matcher, rullningar etc.

SM 1999

Det allra första SM:et ägde rum den 17-18 april i Uppsala och arrangerades av Per Starbäck. Totalt 17 deltagare spelade 10 ronder. När allt var klart stod svenskt Scrabbles grandseigneur Stefan Diös som den förste SM-segraren någonsin med imponerande 9 vinster och ett poängsnitt på jämna 400. Flera av deltagarna är fortfarande synnerligen aktiva deltagare i Scrabbleturnerandet.

Medaljörer:
1. Stefan Diös 9 segrar
2. Thomas Olsson 8 segrar
3. Greger Nässén 8 segrar

SM 2000

Det nya millenniets första SM och det andra i ordningen totalt spelades i Malmö den 13-14 maj. Arrangör var Stefan Diös. Det kom 16 personer till start och man spelade även detta år 10 ronder. Spelupplägget var gruppspel följt av placeringsgrupper.Vann gjorde fjolårets arrangör; Per Starbäck. Han lyckades dessutom med den smått otroliga bedriften att gå obesegrad genom turneringen. Per torde f.ö. vara den förste svenske scrabblare som bedrivit seriösa ordstudier i syfte att förbättra sitt spel.

Medaljörer:
1. Per Starbäck 10 segrar
2. Stefan Diös 7 segrar
3. Greger Nässén 8 segrar

SM 2001

Detta år gick SM av stapeln den 13-14 maj och arrangerades för första gången i huvudstaden. Lisa Blohm, Nils Berner och Peter Oljelund arrangerade. Det blev nytt deltagarrekord med 22 personer. Man spelade nio inledande monradronder och därefter en finalserie i bäst av tre mellan Greger Nässén och Lisa Blohm. Det inbördes mötet i monraden räknades in, vilket innebar att Greger startade med 1-0 efter att i den matchen ha avgjort i sista draget med rullningen SIGNERAd. I den andra matchen rullade visserligen Lisa för 110 poäng, men den likaledes rullande Greger vann ändå i slutändan matchen med cirka 100 poäng. Därmed stod de två inledande årens bronsmedaljör som segrare och ny innehavare av vandringspokalen. På bronsplatsen kom en då tämligen okänd Björn Söderström, vars tävlingserfarenhet dittills inskränkt sig till en turnering där han förlorat samtliga matcher.

Medaljörer:
1. Greger Nässén 7 segrar
2. Lisa Blohm 7 segrar
3. Björn Söderström 7 segrar

SM 2002

Även detta år spelades SM i Stockholm, denna gång den 27-28 april. Arrangörer var bröderna Berner och Lisa Blohm. Deltagarantalet skrevs ännu en gång till 22 och efter 10 ronder Monrad var det precis som föregående år dags för Lisa Blohm att sätta sig ner vid brädet för att spela final. Denna gång stod det klart att vi skulle få vår första kvinnliga svenska mästare eftersom motståndaren hette Birgitta Ländin. Det blev också Birgitta som avgick med segern efter en match där brickorna fallit ut till hennes fördel. Segersiffrorna skrevs till 493-269. Hela finalen finns dokumenterad och är möjlig att spela igenom här: http://stp.ling.uu.se/~starback/scrabble/match/sm-2002-final/

Vid det här laget hade det spelats tävlingsscrabble i ungefär åtta år år och fyra svenska mästare hade korats. Intresset hade ökat successivt, men fortfarande var det en ganska begränsad krets av människor som spelade Scrabble aktivt. Men stora saker var på väg att ske, för i Göteborg hade en ung teknolog kommit på idén att konstruera ett program som möjliggjorde att spela Scrabble över Internet…

Medaljörer:
1. Birgitta Ländin 8 segrar
2. Lisa Blohm 8 segrar
3. Stefan Diös 7 segrar

SM 2003

Ingen hade väl i sin vildaste fantasi kunnat ana det ett år tidigare, men till de femte svenska mästerskapen i Scrabble kom inte mindre än 69 spelare till start! Orsaken till denna boom var Nils Erikssons nätscrabble som på den tiden kort och gott hette Nisse. Efter en trevande start hade sidan tusentals aktiva besökare och spelare varje dag och en inte obetydlig andel av dem hade också blivit intresserade av att spela Scrabble ”IRL” som det snabbt kom att heta. Ett ökande intresse hade märkts redan vid några tävlingar under vintern, men arrangörerna Lisa Blohm och Stefan Diös var nog ändå inte beredda på den fullkomliga anstormning som följde på inbjudan. Trots denna explosion klaffade allting praktiskt mycket bra den 3-4 maj då tävlingen avgjordes på Stockholms schacksalonger med 12 monradronder. För många var det första gången man spelat live med protokoll, klocka och uppochervänt bräde. Veteranerna från tiden före ”Nisse” var nog nyfikna på hur det skulle gå för några av de nya stjärnskotten. Kanske gällde detta särskilt den 19 år unge talangen David Holmberg från Östersund som toppade rankinglistan på Nisse, men dittills aldrig spelat utanför datorn. David började respektingivande med att besegra en annan av de favorittippade nätspelarna – Niklas Elmefjäll från Uppsala. I andra ronden blev det remi mot en annan debutant som inte tillhörde förhandsfavoriterna. Sen visade dock David att han inte var beroende av en dator för att kunna scrabbla och radade upp 7 segrar innan Lisa Blohm satte stopp för hans framfart i rond 10. Efter en ny vinst i rond 11 hade David avgörandet i egna hände i sista ronden. Endast Björn Söderström som fortsatt sin positiva utveckling som spelare kunde hota. Björn gjorde vad han kunde genom att vinna sin slutmatch, men David höll för trycket genom att knappt besegra Claes Gejrot. Därmed hade faktiskt en debutant tagit hem de femte och hittills överlägset största svenska mästerskapen.

På tredje plats kom en starkt spelande Torbjörn Holmqvist från Hagfors, liksom för att visa att spel på nätet inte är nödvändigt för att prestera väl. Bakom honom följde flera av veteranerna som nu hade tuffare konkurrensvillkor men uppenbarligen var långt ifrån uträknade. Den ”skyldige” till den nya boomen, Nils Eriksson, kom på en stark 11:e plats och fick lika stora ovationer som segraren David.

Medaljörer:
1. David Holmberg 10 segrar, 1 oavgjord
2. Björn Söderström 10 segrar
3. Torbjörn Holmqvist 9 segrar

SM 2004

Efter tre år i Stockholm var det dags för SM att bege sig ut i landet igen, denna gång till Uppsala. Tävlingen gick av stapeln den 21-23 maj i en centralt belägen skola och arrangerades av Niklas Elmefjäll och Henrik Fröjmark. För första gången spelades SM under tre dagar. Antalet ronder var 16 – också det rekord. Det spelades 13 inledande monradronder, följt av placeringsspel i fyrmannagrupper där man tog med sig hälften av de segerpoäng man skrapat ihop under grundspelet. Boomen från föregående år höll i sig och 60 personer kom till start.

Inför den sista ronden hade flera spelare chansen att komma med i den grupp som skulle göra upp om medaljerna. Fjolårssegraren David Holmberg och hemmafavoriten Elmis var redan klara och de kom att få sällskap av Stefan Diös och Henrik Jonés. Länge såg det ut som att Victoria Gejrot skulle ta den sista platsen, men Lisa Blohm lyckades besegra henne knappt i ett mästerligt slutspel som för alla åskådare såg ut att vara en omöjlig uppgift för Lisa.

Efter två omgångar i gruppspelet var situationen den att David liksom föregående år hade avgörandet i egna händer inför sista ronden efter vinster mot Diös och Elmis. Niklas hade dock fortfarande chansen till en hemmaseger och gjorde det som låg inom hans egen kontroll genom att tämligen klart slå Stefan Diös. Under tiden var matchen mellan David och Henrik alldeles jämn, med ett litet övertag för den senare. Henrik misstänkte av Davids spel att han satt med minst en blank och försökte förtvivlat att stänga brädet. Men han kunde inte täppa till överallt och till slut fick han se SORteRA komma ut på brädet. Ett uppgivet stönande ”Det är kört” påverkade även Niklas vars glädje över den klara seger han höll på att spela hem mot Diös alldeles försvann. Men David såg märkligt nog inte särskilt glad ut. Han hade nämligen fått lite av ett mardrömsbrickställ med bl a ett Z och det gick inte att byta. Så småningom gick detta upp för Henrik. Eftersom han själv satt med bra slutbrickor och kunde lägga flera drag med bra poäng och sen gå ut så kunde han passera en besviken David i protokollet. Och Niklas Elmefjälls begynnande depression förbyttes till ett triumfskrik… Så blev det till slut alltså ändå en hemmaspelare och tillika arrangör som fick ta emot guldmedaljen inför applåderande medspelare och åskådare. Och det sjätte svenska mästerskapet skrevs in i historieböckerna…

Medaljörer:
1. Niklas Elmefjäll 13 segrar
2. David Holmberg 12 segrar
3. Henrik Jonés 11 segrar

SM 2005

Detta år var det äntligen dags för Göteborg att stå som värd för de svenska mästerskapen. En av svenskt Scrabbles veteraner - Johan Rönnblom - arrangerade tillsammans med Gunilla Jarfelt och Patrik Grönvall. Av olika skäl återgick SM tillfälligt till att bli en tvådagarstävling och spelades över 13 ronder den 21-22 maj. Deltagarantalet minskade till 41 personer, men med tanke på den relativt kraftiga övervikten av aktiva spelare på "andra sidan" Sverige så var ändå förbundet nöjda med antalet.

Många trodde på starke hemmaspelaren Johan Rönnblom, men han hade inte brickorna med sig denna helg. Fjolårsvinnaren Niklas Elmefjäll var naturligtvis också favorittippad, men hade gjort allt för att förringa sina egna möjligheter i uttalanden innan tävlingen. En annan brännande fråga var om Nils Berner äntligen skulle få lyckas på ett SM. Han fanns dock inte med i toppen efter de fyra första ronderna. Där tronade istället Niklas Elmefjäll tillsammans med den alltid starke tävlingsspelaren Stefan Diös och den unge umeåspelaren André Ling, kanske främst känd för sin skicklighet i s.k. hetsspel på nätet. De båda sistnämnda förlorade dock i femte ronden, medan "Elmis" fortsatte att vinna och vinna. Efter den första dagen stod han ensam som obesegrad med 7 vinster, men med Stefan Diös tätt bakom sig.

Andra dagen kom och Niklas fortsatte att vinna. Knappt i flera av matcherna visserligen, men det är ju segern som betyder något i första hand, inte marginalen. Spelare efter spelare utmanade honom, men inför sista ronden hade hans svit fortfarande inte brutits och det stod redan klart att han skulle ta hem SM igen, denna gång i överlägsen stil. Spänningen gällde istället om han skulle lyckas upprepa Per Starbäcks bedrift att gå obesegrad genom ett helt mästerskap. Bakom honom vid bord 2 ställdes Nils Berner och Henrik Jonés mot varandra i en direkt avgörande match i kampen om silvret, där samtidigt de grymma villkoren var att förloraren troligen skulle hamna utanför prispallen. De hade båda öppnat tävlingen svagt, men spelat upp sig genom resultatlistan efter hand genom att båda göra 8-1 i rond 4-12.

Vid honnörsbordet bjöd debutanten Leif Berglund från Umeå tappert motstånd mot Niklas Elmefjäll, men när slutet närmade sig stod det klart att han inte skulle kunna rubba mästaren som därmed som förste titelförsvarare och innehavare av längsta segersvit på en tävling definitivt skrev in sig i svenskt Scrabbles hall of fame. Vid bord 2 uteblev spänningen då turen till slut efter en lång sekvens av bra matcher svek Henrik. Istället blev det Nils som fick ta emot en mycket välförtjänt silvermedalj. Och vem såg till att vinna sin slutmatch och komma upp på bronspallen om inte Stefan Diös? Fjärdeplatsen och tillika rullningspriset togs av den blott 16-årige Fredrik Viberg från Stockholm som därmed definitivt visade att han är en spelare att räkna med i den absoluta toppen.

En tråkig malör under tävlingen var den fräcka stöld som den utsattes för mitt under spel när några förslagna tjuvar gick in i lokalerna och bara några meter från spelborden tog både dator och projektor samt länsade ett antal jackor på dess innehåll. Efter den inledande chocken samlade dock såväl deltagare som arrangörer ihop sig och allt redde ut sig på ett positivt vis till slut. En gemensam middag under lördagskvällen bidrog också till att göra tävlingen till ett trevligt minne.

Medaljörer:
1. Niklas Elmefjäll - 13 segrar
2. Nils Berner - 10 segrar
3. Stefan Diös - 10 segrar

SM 2006

Efter tre år kom SM åter till Stockholm. Äntligen, tyckte nog en och annan huvudstadsbo. Tävlingen spelades den 26-28 maj i Stockholms schacksalonger och lockade 49 deltagare. Arrangörer var Greger Nässén och Henrik Jonés med god hjälp av flera andra 08:or.

Med 18 ronder var detta den hittills längsta tävling som spelats i Sverige. Deltagarna visade dock både god uthållighet och gott humör hela vägen. I den regerande mästaren Niklas Elmefjälls och Daniel Domerts frånvaro framstod SM 2006 som en mycket öppen och oviss historia, vilket också märktes i tipsen före tävlingen. Åtminstone ett tiotal personer bedömdes ha realistiska möjligheter att vinna tävlingen.

Efter första dagens spel var Gunnar Andersson från Stockholm ensam med 6 vinster, följd av bland andra James Reimdal från Södertälje och Björn Ericson från Göteborg med 5. Gunnar vann också de inledande två ronderna på lördagen, men bakom honom spelade också andra bra. I den nionde ronden tvingades han sträcka vapen mot David Brandell som med det erövrade ledningen i tävlingen inför lunchpausen. Bakom dem följde sju spelare med 7 eller 6 poäng, som nog alla i detta läge av tävlingen umgicks med planer på att vara med och slåss om tätplatserna.

Lördagseftermiddagen bjöd på en fortsatt jämn kamp i toppen. Gunnar återerövrade ledningen efter seger i rond 10 mot Henrik Holmström från Uppsala. Men en annan av favoriterna, stockholmaren Martin Bender, hade efter en lite trög start radat upp fem raka segrar innan han tog sig an Gunnar vid honnörsbordet, vann igen och därmed för första gången i tävlingen tog täten. Gunnar kom dock igen och vann dagens två avslutande ronder och låg därför efter andra dagen ensam i täten med 11 poäng, följd av David Brandell på 10 och Martin med 9. Bland övriga 9-poängare märktes 2002 års mästare Birgitta Ländin.

Efter en trevlig middag ute på lokal och en förhoppningsvis stärkande nattsömn samlades spelarna åter på söndagsmorgonen för de avslutande ronderna. Skulle Gunnar hålla i toppen var naturligtvis den fråga som alla ställde sig. Gunnar började med en vinst mot André Ling från Umeå, men i nästa rond förlorade han till slut med blott 2 poäng i en oerhört välspelad och spännande match mot Lisa Blohm från Stockholm. Därmed återgick ledningen till David Brandell. På tredje plats hade nu Leif Berglund från Umeå kommit upp. Leif hade dittills endast spelat en tävling, fjolårets SM, och även om han lyckats bra där fanns han inte med i merparten av de favorittips som lämnats i förbundets forum. Leif låg en poäng bakom. Ytterligare en poäng bakom och fortfarande med drömmar om medaljer låg den stockholmska fyrklövern Martin, Lisa, Birgitta och arrangören Henrik.

I rond 16 var Gunnar illa ute mot Alexander Forslund från Umeå, men lyckades till slut bärga ännu en knapp seger, denna gång med tre poäng. I och med att David Brandell fick en klar förlust mot Leif Berglund stod därmed Gunnar ensam med 13 poäng inför lunchuppehållet. Det var nog en nervös Gunnar som satte sig vid honnörsbordet för den näst sista ronden. I och med att den spelades enligt Herre-på-täppan-principen fick han åter David Brandell som motståndare. Men Gunnar höll nerverna i styr, fick brickorna med sig lite också och kunde därför slå David någorlunda klart. Därmed var SM avgjort med avseende på segerplatsen eftersom Gunnar låg ensam på 14 poäng och bakom sig hade tre spelare med 12. Om de andra medaljerna var det däremot en synnerligen öppen kamp. Bakifrån hade unge Fredrik Viberg smugit upp. Fredrik hade haft en besvärlig lördag och spelat 3-4, en besvikelse både för honom själv och andra. På söndagen var det dock andra takter och Fredrik kom med fyra raka vinster i ryggen när han satte sig vid brädet mot Martin Bender, också han alltjämt medaljaspirant. Fredrik höll stilen och vann även sin sista match. Samtidigt kunde Lisa Blohm vid honnörsbordet mot redan klare mästaren Gunnar konstatera att det inte skulle bli någon medalj – Gunnar vann en stilenlig klar seger.

Vid bord 2 spelade Leif Berglund och David Brandell. Tyvärr för David så fick han inte heller denna rond brickor som kunde göra honom rättvisa. Leif däremot förvaltade sina väl och med den segern hamnade han ensam på 13 segrar, 2 bakom suveränen Gunnar. När tävlingen summerades kunde vi alltså konstatera att den populäre upphovsmannen till Frank-programmet blivit den förste mästaren från huvudstaden sen 2002. Ska man vara noga är dock Gunnar solnabo. Leif Berglund tog Umeås första scrabblemedalj genom tiderna och trea med bäst pellejönspoäng bland spelarna på 12 segrar blev Fredrik Viberg, också han en 08. James Reimdal blev fyra, Lisa Blohm femma och David Brandell som legat på medaljplats en så stor del av tävlingen till slut sexa. Bäste debutant blev unge Robert Wessman på en trettonde plats. Rullningstävlingen vanns av Henrik Jonés som fick ihop 18 stycken.

Deltagarna var överlag mycket nöjda med de trevliga och ljusa lokalerna och arrangemanget flöt också på bra utan några tråkiga missöden i den stil som drabbade Göteborg året före. Förhoppningsvis kan vi återkomma till schacksalongerna ett annat år för ett nytt välbesökt och spännande SM!

Medaljörer:
1. Gunnar Andersson, Solna - 15 segrar
2. Leif Berglund, Umeå - 13 segrar
3. Fredrik Viberg, Stockholm - 12 segrar

Gunnars placeringsrad i tävlingen rond för rond:

25-10-6-3-2-1-1-1-2-1-2-1-1-1-2-1-1-1

SM 2007

Detta år ändrades den hittillsvarande traditionen att arrangera SM på vårkanten. En klar majoritet av förbundets medlemmar hade röstat för att flytta tävlingen till hösten i stället. Det blev Örebro - ny arrangör på SM-kartan - som fick äran att ordna det första höst-SM:t. Det gjorde man med besked! Deltagarrekordet från 2003 överträffades med råge. Hela 84 personer tog plats vid spelborden i Virginska skolan på fredagen den 2 november under ledning av arrangörstrion Stefan Furth, Lisa Nyman och Jenny Ringqvist. Drygt två dagar och femton ronder senare kunde vi unisont konstatera att detta SM blivit den största succén hittills. Förutom själva spelet hade arrangörerna ordnat med ett billigt men mysigt kollektivboende som många spelare valde. Där anordnades också en stor fest för att högtidlighålla tioårsminnet av Scrabbleförbundets grundande. Veteranerna Stefan Diös och Greger underhöll med anekdoter från dessa fornstora dagar.

Själva tävlingen hade all dramatik man kunde begära av ett SM. Nästan alla toppspelare fanns med i startfältet. Efter en tredjedel av tävlingen (5 ronder) var tre spelare fortfarande obesegrade: Johan Berner, Håkan Nord och titelförsvararen Gunnar Andersson. Alldeles bakom smög bland annat Mikael Ström - den spelare som haft den överlägset starkaste ratingutvecklingen under det år som gått sen han tävlingsdebuterade. I de både följande ronderna såg dock Gunnar till att spräcka både Håkans och Johans nolla. Sen vann han ytterligare två ronder och en och annan undrade nog om han var omöjlig att rubba. Men så åkte Gunnar på sin första förlust mot Måns Eriksson i den tionde ronden - den sista för lördagen. Det betydde att Gunnar och Johan - som inte förlorat någon mer match än den mot Gunnar - låg lika. Bra i detta skede av tävlingen gick också bland andra Inger Wingård från Uppsala, David Lundin från Stockholm och hemmaspelaren Anders Brandén.

Söndagen fortsatte med vinster för båda spelarna. De vann båda i rond 11, 12 och 13 och nu stod det klart att kampen om guldet stod mellan dem och inga andra. I rond 14 ställdes Johan mot James Reimdal från Södertälje, medan Gunnar fick ta sig an Inger. En timme senare stod det klart att Johan skulle få dra på sig tävlingens ledartröja, eftersom han lyckades slå James, medan Gunnar fick inkassera sin andra förlust i tävlingen.

Spänningen var nu på topp inför avslutningsronden. Vid honnörsbordet ställdes Johan mot Daniel Domert från Uppsala. Daniel - en av förhandsfavoriterna - hade börjat tävlingen närmast katastrofalt med sina mått mätt, men hade efterhand ryckt upp spelet och stod på 10-4. Visserligen utan chans till medalj - där var redan Johan, Gunnar och Inger klara - men revanschlysten. Å andra sidan hade Gunnar också ett mycket vasst motstånd i Mikael Ström. Så vad hände? Jo, stackars Johan fick uppleva hur brickorna svek honom i det avgörande ögonblicket. Mot en taggad Daniel fanns inte mycket att göra då. Men fortfarande kunde han hoppas på att Mikael skulle kunna besegra Gunnar. Men en blick på det spelbordet visade en annan verklighet: Gunnar hade bra brickor och gick till slut i mål med en slutpoäng på över 450. Eftersom Gunnar hade bättre PJ-poäng stod det klart att han ändå skulle dra längsta strået. En besviken Johan kunde i den stunden inte glädjas mycket åt sin dittills största framgång i Scrabble. Med lite perspektiv på saken blev han dock mer nöjd med sin silvermedalj. Och så kom det sig att Gunnar blev andre man att försvara sin SM-titel. För trean Inger var det också den största framgången i hennes karriär och ett gott kvitto på de stora framsteg hon gjort som spelare. Daniel blev genom sin vinst ändå till slut fyra i tävlingen, medan Henrik Jonés från Stockholm efter en klättring liknande Daniels landade på femteplatsen. Två hemmaspelare kom in på topp-10 till slut: Per Christensson blev sexa, medan Anders Brandén blev nia. Måns Eriksson höll den västkustska fanan högt med en sjundeplacering.

Bäste nykomling blev Mikael Ström med sin sextonde plats. Fjolårets bronsmedaljör Fredrik Viberg kunde glädja sig åt rullningspriset med sina 19 stycken rullningar. Många andra priser delades också ut vid det dignande prisbordet - det kändes nästan som att ingen gick tomhänt från detta fantastiska mästerskap.

Medaljörer:
1. Gunnar Andersson - 13 segrar
2. Johan Berner - 13 segrar
3. Inger Wingård - 12 segrar

SM 2008

Det blev höst igen och det blev dags för de andra svenska mästerskapen i Sverige på höstkanten. Och efter tre år var det även dags igen för Göteborg att arrangera dem. Efter fjolårets veritabla succé i Örebro så fanns det nog en och annan spelare som trodde att något dylikt skulle kunna bli svårt att upprepa. Men huvudarrangörerna Roland och Måns var positiva och det visade sig att det hade de alla skäl att vara. Hela 89 personer kom till start på fredagen i spellokalen i Västra Frölunda. Nytt deltagarrekord igen!

Det startfält som samlades runt spelborden var nog det grymmaste som någonsin mönstrats på en svensk scrabbletävling. Här saknades nästan inte en enda en av nya och gamla toppspelare. Och bakom dem fanns fullt av mycket duktiga ordkonstnärer som också ville ha ett ord med i laget. Hemmahopp saknades inte heller, då både Mikael och Björn tillhörde de absoluta favoriterna i förhandstipsen. Men skulle de hålla för trycket? Från andra sidan Sverige kom ju en hel kader av vässade elitspelare med seriösa gulddrömmar. Inte minst Uppsala hade ett starkt gäng med ratingledaren Inger som gått som ett trimmat lokomotiv genom scrabblevärlden det senaste året, ordmonstret Daniel och så förstås dubble SM-vinnaren Niklas som efter ett par års frånvaro nu gjorde comeback. Visserligen enligt egen utsago inte i samma slag som förr. Men ingen vågade nog räkna bort honom.

Från Stockholm anlände förstås också ett gäng som ville ha ett ord med i laget, däribland regerande mästaren Gunnar och silvermedaljören från Örebro: Johan B.

Tre ronder spelades på fredagen. Det blev ingen större mängd skrällar, utan de förväntade toppnamnen hade åtminstone vunnit två och i många fall alla tre matcher när maratonpasset på lördagen med 8 ronder inleddes. Nu började en del intressanta saker hända. Micke förlorade öppningsronden. Niklas förlorade. Inger, den kanske mest favorittippade, förlorade. Och i nästa rond förlorade hon igen. Hoppsan… Andra fortsatte dock att rada upp segrar, inte minst hemmahoppet Björn och den stabile James Reimdal från Södertälje. Och så hade vi ju Yann – en av de nya spelarna som verkade på uppåtgående, men hittills inte gjort så mycket väsen av sig på tävling. Yann förlorade visserligen mot James. Men sen slog han Daniel. Han slog Björn. Han slog Niklas… Först i rond 10 fick Martin stopp på honom. Efter den andra dagen var han den stora sensationen uppe i toppen. Där befann sig också hemmaspelarna Björn och Mikael bland andra. Det såg också fortsatt bra ut för James.

Efter det lååånga passet pustades det ut och sen marscherade de allra flesta spelarna iväg till festlokalen en bit därifrån. En mycket god buffé serverades och stämningen var på allra högsta topp. Festen höll på en bra bit in på nattkröken, trots att fem ronder väntade på söndagen.

Det var ett kanske lite trött, men ändå glatt gäng som mönstrade upp vid borden för avslutningen. Spänningen var stor. Skulle verkligen sensationen Yann kunna hålla sig kvar uppe i toppen. Skulle Micke hålla humöret under kontroll? Skulle Björn som hela tiden verkat gå omkring i en lugn bubbla av absolut fokus men ändå så avspänd kunna behålla den känslan?  Kassören Henrik som låg och skuggade alldeles bakom täten var först att ta sig an Yann. Och minsann: han lyckades där så många andra gått bet. Samtidigt slog Björn Micke i en mycket tät och jämn match. Och i nästa rond slog han Henrik, samtidigt som Micke slog James som också låg med i toppen. Yann däremot fick vidkännas ännu en förlust och tappade därmed på täten. Nu var det tre mycket spännande ronder kvar. Björn tog sig an Inger som kämpat sig tillbaka mot toppen efter en besvärlig inledning på lördagen. Men här tog det stopp för henne igen – Björn började verka alltmer oövervinnerlig. När även Mikael vann sin match så började det alltmer kännas som att guldet skulle hamna i Göteborg detta år. Men vem skulle dra det längsta strået? Björn hade en match försprång. Det såg han till att behålla efter en mycket viktig seger mot regerande mästaren Gunnar i näst sista ronden. Men Micke var inte redo att kasta in handduken – han slog Yann och skuggade bakom som ende spelare med chans att peta bort Björn från tronen.

Det blev Johan B och Inger som fick äran att ta sig an de båda i slutronden. Synnerligen värdigt motstånd således med två fjolårsmedaljörer mot två blivande. Skulle Björn – alltjämt lika lugn och fokuserad – hålla hela vägen? Det blev ett rungande JA! som svar på den frågan. Han slog Johan klart och då hjälpte det inte att även Micke vann sin match. Vi hade fått en ny svensk mästare efter att två personer delat på gulden de senaste fyra åren. Bakom dem kom James in på tredje plats efter segrar i avslutningsronderna och noterade därmed sin kanske största scrabbleframgång också någonsin. Martin Bender blev ännu en gång fyra, lite surt kanske, medan regerande mästaren Gunnar som haft det tungt under lördagen spurtade in som femma. Årets stora sensation Yann slutade på en mycket fin sjätteplats.

Under ett regn av priser fick segraren och de andra medaljörerna möta ett enormt jubel från nästan 90 spelare. SM var över för denna gången…

Medaljörer:
1. Björn Ericson – 14 segrar
2. Mikael Ström – 13 segrar
3. James Reimdal – 12 segrar

SM 2009

Det hittills bästa och trevligaste SM spelades i Uppsala.

Medaljörer:
1. Björn Ericson – 12 segrar
2. Inger Wingård – 12 segrar
3. Mikael Ström – 12 segrar

SM 2010

SM 2010 spelades i Stockholm mellan den 5:e och 7:e november. Totalt 81 spelare kom till start. Det blev hemmaseger i form veteranen Johan Rönnblom som tillhör den lilla skara som började tävlingsspela redan innan det blev möjligt att spela Scrabble på internet hösten 2002. Övriga medaljörer blev Inger Wingård från Uppsala (silver) och Per Christensson från Örebro (brons).

SM 2011

SM 2011 spelades i Göteborg 28-30 oktober. Guldmedalör och vinnare av den åtråvärda bucklan blev Alexander Sandström. Silvret gick till Björn Ericson och bronset till Tord Eriksson. Samtliga medaljörer var från Göteborg.

SM 2012

SM 2012 spelades på JB-gymnasiet i Norrköping 2-4 november. Det här var första gången som Norrköping stod värd för ett SM. Ett rekordstort antal, 90 personer, deltog i turneringen. Efter två och en halv dags kämpande så stod till slut James Reimdal från Uppsala som segrare. Tvåa blev Inger Wingård, även hon från Uppsalas. Bronspengen gick till Roland Olsson från Göteborg.

SM 2013

SM spelades detta år i Uppsala 1-3 november. Alexander Sandström näst intill sopade banan med de övriga och tog hem guldet efter att ha vunnit hela 16 av 18 matcher. Björn Ericson knep silvret och bronset gick till Gunnar Andersson.

SM 2014

Scrabble-SM 2014 hölls på Donnergymnasiet i Göteborg och lockade totalt 77 deltagare från hela landet och även från Finland.

Svensk mästare i svenskt Scrabble 2014 blev Inger Wingård från Enköping. Hon kunde efter 13 vunna och en oavgjord match, ta hem den åtråvärda vandringspokalen och guldmedaljen. Inger har sedan tidigare tre SM-silver och ett SM-brons. Hon vann den sista och helt avgörande machen mot Jonathan Ljungberg från Göteborg. Jonathan slutade därmed på tredje plats. Gunnar Andersson från Solna tog hem silvermedaljen.

Priset till bäste rullare gick till Gustaf Gimstedt som lade ut totalt 22 rullningar under turneringen: InvÄNTA, heDERSA(M), TELNINg, sTR(E)TCHA, RÅDsLAG, (S)aLPETER, FIL(T)RErA, LJUSTeR, OSvENSK, DET(O)NERA, FLOTTIg, a(S)TEROID, KASTrER(A), SPUNNIT, BENsKAD(A), NO(T)STÄLL, (B)ORDSbEN, SPORTIG, rEALIST, MELANIN, LANTRaS, LÖpANDE och (K)VaLSTER.

Pris för bästa prestation i förhållande till ingångsrating gick till Louise Wikström från Linköping.
Pris för bästa spelare (icke-debutant) med ingångsrating under 1000 gick till Svante Berg från Göteborg.
Ny ägare till nertzen, ett vandringspris till bäst placerade debutant sedan förra SM, blev Niclas Malmefeldt från Solna som hamnade på 60:e plats.

SM 2015

SM 2015 utspelades på Korsängsskolan i Enköping 30 oktober-1 november. 69 deltagare spelade 15 ronder Monrad, följt av en herre-på-täppanrond.

Det var mycket jämnt i toppen inför sista matchen. Björn Ericsson tog hem sitt tredje guld med 12 vinster. Han vann knappt över Paul Eberhardsson som också hade 12 vinster men 33 lägre PJ-poäng. Pauls silver var hans första pallplats. Henrik Jonés kom på tredje plats, för andra gången i karriären. Bästa nykomling blev Kaj Engström.

SM 2016

Tävlingarna hölls i Solna i Ulriksdalsskolans perfekta lokaler. Deltagarantalet var 65.

Efter två och en halv dag stod det klart att årets svenska mästare heter Johannes Åman Pohjola. Johannes var slutligen ensam på 13 segrar av 16 möjliga. Tvåan Björn och trean Martin hade båda 12 segrar, men Björn hade drygt 200 PJ-poäng (särskiljningspoäng) mer och tog därmed hem silvret. Fyra var Jonathan Ljungberg som var bäst av dem som hade 11 segrar.

Rullningstävlingen vanns av Tommy Vaske som rullade 19 gånger, vilket motsvarar 1,19 rullningar per match. Han rullade PÅLuRAD, INRIStA, KURSERA, pOLISI(Ä)R, (K)ROGNOtA, FUNDERA, nEr(S)OTAD, STeN(S)TOD, SÅNGARe, *LANTBOD, tAGETES, IShALKA, OMSKOlA, RISTARe, (T)RETTIEn, KRANBIL, RASTLös, KINDPUS(S) och sILLAKE.

Nertzen, det vill säga priset för den bästa av dem som debuterat sedan förra årets SM, gick till Andreas Ek.

SM 2017

För första gången spelades Scrabble-SM i Finland i Esbo, som är Helsingfors västra granne. Utanför konferenscentret Hanaholmens fönster öppnade sig skärgårdsvyerna som novembersolen strålade över.

De 47 deltagarna spelade totalt 16 ronder under helgen. Ledarvästen innehades av bland annat Johan Berner och Johan Rönnblom innan Paul Eberhardsson övertog den.

Inför sista ronden var det klart att titeln skulle gå antingen till Paul eller till Martin Bender. Henrik Johansson hade också säkrat en plats på pallen, men hade inte chans på guldet. Sista matchen var herre-på-täppan (ettan möter tvåan, trean möter fyran osv). Paul och Martin möttes, medan Henrik mötte Jonathan Ljungberg. Paul slog Martin och kammade därmed hem guldet med 14 segrar medan Martin stannade på 12 och tog silvret. De enda som slog Paul var Anna Andersson och Martin (första gången han och Paul möttes).

Henrik förlorade sin match och blev därmed trea på samma antal segrar som tvåan Martin, men med 399 PJ-poäng (särskiljningspoäng) färre.
Strax under pallen hamnade Jonathan Ljungberg som slutade fyra - för fjärde gången. Jonathan stod också för den mest ovanliga rullen då han använde blank som Q i TEqUILA.

Svenske mästaren Paul fick förutom äran, bucklan, en medalj och ett valfritt pris från det välfyllda prisbordet ett vandringsdjur uppkallat efter sig. Elritsan Paul, egenhändigt designad och sydd av Gerd Forss, åkte med Paul hem och bor hos honom tills någon vinner över Paul i en tävlingsmatch.

Rullningstävlingen vanns av Johan R. Han rullade 19 gånger, vilket var 1,19 i snitt. Hans rullningar var KNATTRa, INAKTIv, sUrFN(I)NG, OVANdEL, dOSSIER, OUTSiDE(R), SVENSKA, fINGErA, (T)RAvBANA, pROTEST, NaUTISK, AKANTuS, *STIMULI, STREBeR, uRMINN(E)S, SORtERA, ENrUSKA, TaGANDE och SKOLNIN(G).

Det var första gången SM spelades med SAOL 14 som rättesnöre. Under helgen rullades 14 rullningar som inte var godkända i SAOL 13, bl.a. DYNGRAK, EPILERA, HIPSTER, SPARANDE och passande nog FINLAND. Fyra rullningar som utrangerats slank också igenom: *SIARORD, *NATTMÅL, *SENTIMA och *ALLTSEN. Totalt rullades det 453 gånger på de 368 matcherna.

De flesta spelarna deltog i den fina kvällsfesten med god mat och trevligt program. Kvällens värdar var Gerd och Mikael Forss. Festen gästades av drottning Silvia och Arja Saijonmaa, som gestaltades av komikern och skådespelaren Christoffer Strandberg. Åsa Florholm hade skrivit en historia där alla de nya fembokstavsorden var med i alfabetisk ordning och den lockade till många skratt. Det gjorde även Anita Mansnerus och Gerds nyskrivna version av sången I Medelhavet som alla sjöng tillsammans. Det gemensamma programmet avslutades med Frida Andersson och Lauri Schreck, som underhöll med finstämd musik.

Efter avslutad turnering kände sig en del för stunden mätta på Scrabble, medan andra lär ha tagit sig en eller flera återställare (matcher) redan på hemvägen. I år var det fler än vanligt som hade en lång resväg och därför hade mycket tid att tillsammans minnas fina ord, älta missade rullningar och fundera på kommande turneringar och nästa SM.

Resultatlänkar

Här hittar du länkar till resultaten i matchdatabasen för alla hittills spelade SM-turneringar:

SM 1999 SM 2000 SM 2001 SM 2002 SM 2003 SM 2004 SM 2005 SM 2006
SM 2007 SM 2008 SM 2009 SM 2010 SM 2011 SM 2012 SM 2013 SM 2014
SM 2015 SM 2016 SM 2017 SM 2018 SM 2019 SM 2021 SM 2022